aptosid.com

Software - [solved] KDM fails to start DE / falls back to login screen

teelittle - 25.02.2012, 19:43
Post subject: [solved] KDM fails to start DE / falls back to login screen
Hi,

I am experiencing this issue approx. the third time (over some months), but don't remember how I got rid of it before:
after d-u, KDM login screen takes my user/password, then seems to advance to KDE desktop but stops after some seconds and falls back to KDM login screen.

This is what <b>/var/log/kdm.log</b> says:
      Code:
X.Org X Server 1.11.3.901 (1.11.4 RC 1)
Release Date: 2012-01-06
X Protocol Version 11, Revision 0
Build Operating System: Linux 2.6.32-5-amd64 i686 Debian
Current Operating System: Linux nyx 3.2-7.slh.3-aptosid-686 #1 SMP PREEMPT Thu Feb 23 21:58:09 UTC 2012 i686
Kernel command line: BOOT_IMAGE=/vmlinuz-3.2-7.slh.3-aptosid-686 root=UUID=292af004-75f4-4f17-ad4a-d69c8d06ac06 ro vga=791 quiet
Build Date: 19 January 2012  10:32:06AM
xorg-server 2:1.11.3.901-2 (Cyril Brulebois <kibi>)
Current version of pixman: 0.24.4
   Before reporting problems, check http://wiki.x.org
   to make sure that you have the latest version.
Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
   (++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
   (WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
(==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Sat Feb 25 19:11:50 2012
(==) Using system config directory "/usr/share/X11/xorg.conf.d"
The XKEYBOARD keymap compiler (xkbcomp) reports:
> Warning:          Type "ONE_LEVEL" has 1 levels, but <RALT> has 2 symbols
>                   Ignoring extra symbols
Errors from xkbcomp are not fatal to the X server
klauncher(16936) kdemain: No DBUS session-bus found. Check if you have started the DBUS server.
kdeinit4: Communication error with launcher. Exiting!
kdmgreet(16560)/kdecore (K*TimeZone*): KSystemTimeZones: ktimezoned initialize() D-Bus call failed:  "Not connected to D-Bus server"

The XKEYBOARD keymap compiler (xkbcomp) reports:
> Warning:          Type "ONE_LEVEL" has 1 levels, but <RALT> has 2 symbols
>                   Ignoring extra symbols
Errors from xkbcomp are not fatal to the X server
klauncher(17176) kdemain: No DBUS session-bus found. Check if you have started the DBUS server.
kdeinit4: Communication error with launcher. Exiting!
kdmgreet(17168)/kdecore (K*TimeZone*): KSystemTimeZones: ktimezoned initialize() D-Bus call failed:  "Not connected to D-Bus server"

The XKEYBOARD keymap compiler (xkbcomp) reports:
> Warning:          Type "ONE_LEVEL" has 1 levels, but <RALT> has 2 symbols
>                   Ignoring extra symbols
Errors from xkbcomp are not fatal to the X server
klauncher(17224) kdemain: No DBUS session-bus found. Check if you have started the DBUS server.
kdeinit4: Communication error with launcher. Exiting!
kdmgreet(17216)/kdecore (K*TimeZone*): KSystemTimeZones: ktimezoned initialize() D-Bus call failed:  "Not connected to D-Bus server"

Server terminated successfully (0). Closing log file.


However, I <b>do</b> get to the LXDE desktop by entering the following on tty1 (even if this is a root desktop, which cannot access all of my user configuration settings):
      Code:
# /etc/init.d/kdm stop
# startx


If anyone understands the problem, I would be grateful for being explained what's wrong and how to get it working again.
Please let me know if more diagnosis information is needed!

Thanks,
Thomas
hubi - 25.02.2012, 22:28
Post subject: RE: after d-u: KDM does not start DE but falls back to KDM l
Do you use proprietary gfx drivers (from nvidia or ati)?

hubi
x-un-i - 25.02.2012, 22:44
Post subject: RE: after d-u: KDM does not start DE but falls back to KDM l
are there some disks/partitions running full?

@hubi that can not be a driver problem otherwise startx would not work...
teelittle - 25.02.2012, 23:38
Post subject: RE: after d-u: KDM does not start DE but falls back to KDM l
Thanks, x-un-i! - That was the reason! My root partition (20 GB) is 100% used.

Searching for the reason why 20 GB can be so easily consumed, I found that <b>ls /var/cache/apt/archives/</b> shows multiple different versions for each program.
Do you know how to tell it that it should remove any versions older than the last two+
arwa - 26.02.2012, 09:17
Post subject: RE: after d-u: KDM does not start DE but falls back to KDM l
"apt-get autoclean" removes all old packages, but keeps the current ones. "apt-get clean" removes all packages from this cache.
teelittle - 26.02.2012, 23:42
Post subject: RE: after d-u: KDM does not start DE but falls back to KDM l
Sorry, guys, to get back again: freeing disk space was not enough to get it running again...
Following your tips, I did this:
      Code:
# apt-get autoclean
# df -h /
  size: 20 G  /  used: 13,5 G  / free: 6,5 G
# reboot

This still didn't resolve the issue: KDM still wasn't able to start KDE, but instead after 1 second returned to the login screen.

Fiddling around, I chose <b>Fluxbox</b> from KDM menu (I thought this is a less complex WM / desktop, so it might work without <b>dbus</b>, which I thought was causing the issue, according to kdm.log (see initial post)...).
=> Really, fluxbox came up correctly.

I decided to go through the installed wm's to get a clue on what's wrong.
Next choice in my list was <b>KDE/Plasma workspace</b>... and ... astonishing enough, now KDE started correctly!

Can you explain this behaviour / what should I have done after disk cleanup to enable KDM to start correctly?
x-un-i - 27.02.2012, 16:56
Post subject: RE: after d-u: KDM does not start DE but falls back to KDM l
some messages will be writen in the file .xsession-errors in you home directory so digging some info from there can help
All times are GMT - 12 Hours
Powered by PNphpBB2 © 2003-2010 The Zafenio Group
Credits