Post new topic   Reply to topic
View previous topic Printable version Log in to check your private messages View next topic
Author Message
serega386Offline
Post subject: RE: Re: RE: Re: RE: xorg-server 2:1.11.0-1  PostPosted: 30.08.2011, 13:37



Joined: 2011-08-29
Posts: 8
Location: Санкт-Петербург
Status: Offline
      Code:

root@serega-pc:~# cat xorg-hold
#!/bin/bash

apt-cache search xserver-xorg > /root/xorg.list
apt-cache search nvidia-glx >> /root/xorg.list

# extract packages names:
sed -e "s/\([^ ]*\) *.*/\1/" /root/xorg.list > /root/xorg.list.hold

# add some packages
echo virtualbox-guest-x11 >> /root/xorg.list.hold
echo virtualbox-ose-guest-x11 >> /root/xorg.list.hold
echo libglapi-mesa >> /root/xorg.list.hold
echo libglu1-mesa >> /root/xorg.list.hold
echo xserver-common >> /root/xorg.list.hold
echo libgl1-mesa-dri >> /root/xorg.list.hold
echo libgl1-mesa-dri-experimental >> /root/xorg.list.hold
echo libgl1-mesa-glx >> /root/xorg.list.hold
echo libglew1.6 >> /root/xorg.list.hold

cat /root/xorg.list.hold | while read line;
do
   echo $line hold | dpkg --set-selections
done


      Code:

# apt-get update
# apt-get dist-upgrade
# reboot
$ glxinfo | less
name of display: :0.0
display: :0  screen: 0
direct rendering: Yes
server glx vendor string: NVIDIA Corporation
server glx version string: 1.4
server glx extensions:
...


all work correctly


Last edited by serega386 on 31.08.2011, 11:03; edited 1 time in total
 
 View user's profile Send private message  
Reply with quote Back to top
serega386Offline
Post subject: RE: Re: RE: Re: RE: xorg-server 2:1.11.0-1  PostPosted: 30.08.2011, 14:12



Joined: 2011-08-29
Posts: 8
Location: Санкт-Петербург
Status: Offline
how to downgrade broken system ?
i use 2 monitors, and nouveau driver not worked correctly (1024x768 on 1 monitor)
i need 2x1440x900
 
 View user's profile Send private message  
Reply with quote Back to top
slamOffline
Post subject: RE: Re: RE: Re: RE: xorg-server 2:1.11.0-1  PostPosted: 30.08.2011, 14:48
Team Member


Joined: 1970-01-01
Posts: 607
Location: w3
Status: Offline
Downgrade is no option and unsupported not just in Aptosid, but also in Debian itself.
Greetings,
Chris

_________________
an operating system must operate
development is life
my Debian repo
 
 View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website AIM Address Yahoo Messenger MSN Messenger ICQ Number 
Reply with quote Back to top
SidiBrahimOffline
Post subject: RE: Re: RE: Re: RE: xorg-server 2:1.11.0-1  PostPosted: 30.08.2011, 15:34



Joined: 2011-08-30
Posts: 1

Status: Offline
Hi

You can look here for downgrading :
http://forums.debian.net/viewtopic.php?f=6&t=69341
you must have testing repositories activated in your sources.list

At your own risk Laughing
 
 View user's profile Send private message  
Reply with quote Back to top
slamOffline
Post subject: Re: RE: Re: RE: Re: RE: xorg-server 2:1.11.0-1  PostPosted: 30.08.2011, 16:01
Team Member


Joined: 1970-01-01
Posts: 607
Location: w3
Status: Offline
      SidiBrahim wrote:
Hi

You can look here for downgrading :
http://forums.debian.net/viewtopic.php?f=6&t=69341
you must have testing repositories activated in your sources.list

At your own risk Laughing
If you ever want to have a supported system - don't!
Greetings,
Chris

_________________
an operating system must operate
development is life
my Debian repo
 
 View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website AIM Address Yahoo Messenger MSN Messenger ICQ Number 
Reply with quote Back to top
SordonOffline
Post subject:   PostPosted: 30.08.2011, 17:03



Joined: 2010-09-13
Posts: 55

Status: Offline
Reading the discussion about the problems with the nvidia binary driver I tried nouveau and followed this wiki entry. The article says to set the composite type to "Xrender". I did not do this and left it on OpenGL. All desktop effects are working and no problems so far.

Am I simply lucky or is the information from the article obsolete? Here my system info:
      Code:
Host/Kernel/OS  "aptosidbox" running Linux 3.0-3.slh.4-aptosid-amd64 x86_64 [ aptosid 2010-03 Ἀπάτη - kde-lite - (201012262151) ]
CPU Info        2x AMD Athlon 64 X2 Dual Core 6000+ 1024 KB cache flags( sse3 ht nx lm svm ) clocked at [ 1000.000 MHz ]
Videocard       nVidia G71 [GeForce 7950 GT]  X.Org 1.11.0  [ 1280x1024@60.0hz ]
Network cards   nVidia MCP55
Processes 163 | Uptime 9:44 | Memory 767.2/3023.0MB | HDD WDC WD2500JS-22N Size 250GB (82%used) | GLX Renderer Gallium 0.4 on NV49 | GLX Version Yes | Client Shell | Infobash v3.37

Best Regards
Sordon
 
 View user's profile Send private message  
Reply with quote Back to top
towoOffline
Post subject:   PostPosted: 30.08.2011, 17:06



Joined: 2010-09-13
Posts: 500
Location: Pößneck / Thüringen
Status: Offline
nouveau + libgl1-mesa-dri-experimental is the key, nothing lucky.
 
 View user's profile Send private message  
Reply with quote Back to top
krisbeeOffline
Post subject:   PostPosted: 30.08.2011, 17:10



Joined: 2011-04-25
Posts: 49
Location: London
Status: Offline
I really should pay more attention to forum posts. After X failed load with an ABI error following a D-U today I added these three lines to my 20-nividia.conf


      Code:
Section "ServerFlags"
Option "IgnoreABI" "True"
EndSection


That seems to have fixed it.

      Code:
infobash -v3
Host/Kernel/OS  "sweep" running Linux 3.0-3.slh.2-aptosid-amd64 x86_64 [ aptosid 2011-02 Ἡμέρα - kde-full - (201107131633) ]
CPU Info        2x AMD Athlon 64 X2 Dual Core 4400+ 512 KB cache flags( sse3 ht nx lm svm ) clocked at [ 1000.000 MHz ]
Videocard       nVidia NV43 [GeForce 6600 GT]  X.Org 1.11.0  [ 1280x1024@50.0hz ]
Network cards   nVidia MCP55
                Realtek RTL-8139/8139C/8139C+
                Atheros AR9285 Wireless
Processes 120 | Uptime 1:05 | Memory 971.1/2013.2MB | HDD SAMSUNG HD103SJ Size 1000GB (6%used) | GLX Renderer GeForce 6600 GT/PCI/SSE2 | GLX Version 2.1.2 NVIDIA 280.13 | Client Shell | Infobash v3.37
 
 View user's profile Send private message  
Reply with quote Back to top
towoOffline
Post subject:   PostPosted: 30.08.2011, 17:13



Joined: 2010-09-13
Posts: 500
Location: Pößneck / Thüringen
Status: Offline
There is nothing fixed, since the driver does not official support xserver 1.11.
So you can have random graphical glitches or other issues.
 
 View user's profile Send private message  
Reply with quote Back to top
krisbeeOffline
Post subject:   PostPosted: 30.08.2011, 19:35



Joined: 2011-04-25
Posts: 49
Location: London
Status: Offline
      krisbee wrote:


That seems to have fixed it.



A poor choice of words. Not a fix, just a workaround with warnings of strange behaviour in the Xorg.0.log
 
 View user's profile Send private message  
Reply with quote Back to top
slamOffline
Post subject:   PostPosted: 31.08.2011, 05:34
Team Member


Joined: 1970-01-01
Posts: 607
Location: w3
Status: Offline
      towo wrote:
nouveau + libgl1-mesa-dri-experimental is the key, nothing lucky.
Using libgl1-mesa-dri-experimental might make OpenGl possible, but the performance will vary. Using Xrender (or turning most desktop effects off) is definitely the more stable solution. Things will get better as development of nouveau goes on.
Greetings,
Chris

_________________
an operating system must operate
development is life
my Debian repo


Last edited by slam on 31.08.2011, 07:50; edited 1 time in total
 
 View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website AIM Address Yahoo Messenger MSN Messenger ICQ Number 
Reply with quote Back to top
SordonOffline
Post subject:   PostPosted: 31.08.2011, 06:49



Joined: 2010-09-13
Posts: 55

Status: Offline
Currently I can not complain about the results from nouveau and OpenGl. Desktop effects are not essential, but I like to look at a nice desktop. And some things like e.g. 'show windows' are really helpful.
 
 View user's profile Send private message  
Reply with quote Back to top
serega386Offline
Post subject:   PostPosted: 31.08.2011, 09:03



Joined: 2011-08-29
Posts: 8
Location: Санкт-Петербург
Status: Offline
effects are not important. important two monitors that work only after using the nvidia-xconfig
 
 View user's profile Send private message  
Reply with quote Back to top
serega386Offline
Post subject:   PostPosted: 31.08.2011, 11:10



Joined: 2011-08-29
Posts: 8
Location: Санкт-Петербург
Status: Offline
downgrade how-to:

1. create file /etc/apt/sources.list.d/testing.list with
deb http://ftp.ru.debian.org/debian/ testing main contrib non-free
2. create file /etc/apt/preferences with
Package: xserver-*
Pin: release a=testing
Pin-Priority: 700
3. apt-get update
4. aptitude install xserver-xorg-core/2:1.10.4-1 xserver-common/2:1.10.4-1
5. apt-get install xserver-xorg-video-all firmware-linux xserver-xorg-input-all
6. apt-get install xserver-xorg-video-nvidia libgl1-nvidia-glx/testing nvidia-alternative/testing nvidia-glx/testing
7. cp /etc/X11/xorg.conf.2011.08.29 /etc/X11/xorg.conf
8. reboot
9. rm /etc/apt/sources.list.d/testing.list
10. rm /etc/apt/preferences
11. ./xorg-hold (http://aptosid.com/index.php?name=PNphpBB2&file=viewtopic&p=11372#11372)

resume: if you want something done, do it yourself.
 
 View user's profile Send private message  
Reply with quote Back to top
dieresOffline
Post subject:   PostPosted: 31.08.2011, 12:16



Joined: 2010-09-12
Posts: 30

Status: Offline
@serega386
you can tell nouveau the right resolution in /etc/kde4/kdm/Xsetup

I've the following two lines there to switch my Beamer from 1024x768 to 1280x1024, and I want the Screens cloned.
So you have to modify this lines to your needs.

      Code:
xrandr --addmode VGA-1 1280x1024
xrandr --output VGA-1 --mode 1280x1024 --output DVI-I-1 --mode 1280x1024 --output VGA-1 --same-as DVI-I-1


you can test this in a terminal until you have found the right syntax.
 
 View user's profile Send private message  
Reply with quote Back to top
Display posts from previous:     
Jump to:  
All times are GMT - 12 Hours
Post new topic   Reply to topic
View previous topic Printable version Log in to check your private messages View next topic
Powered by Zafenio