Post new topic   Reply to topic
View previous topic Printable version Log in to check your private messages View next topic
Author Message
teelittleOffline
15 Post subject: [solved] KDM fails to start DE / falls back to login screen  PostPosted: 25.02.2012, 19:43



Joined: 2010-10-29
Posts: 11
Location: Germany / NRW
Status: Offline
Hi,

I am experiencing this issue approx. the third time (over some months), but don't remember how I got rid of it before:
after d-u, KDM login screen takes my user/password, then seems to advance to KDE desktop but stops after some seconds and falls back to KDM login screen.

This is what /var/log/kdm.log says:
      Code:
X.Org X Server 1.11.3.901 (1.11.4 RC 1)
Release Date: 2012-01-06
X Protocol Version 11, Revision 0
Build Operating System: Linux 2.6.32-5-amd64 i686 Debian
Current Operating System: Linux nyx 3.2-7.slh.3-aptosid-686 #1 SMP PREEMPT Thu Feb 23 21:58:09 UTC 2012 i686
Kernel command line: BOOT_IMAGE=/vmlinuz-3.2-7.slh.3-aptosid-686 root=UUID=292af004-75f4-4f17-ad4a-d69c8d06ac06 ro vga=791 quiet
Build Date: 19 January 2012  10:32:06AM
xorg-server 2:1.11.3.901-2 (Cyril Brulebois <kibi>)
Current version of pixman: 0.24.4
   Before reporting problems, check http://wiki.x.org
   to make sure that you have the latest version.
Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
   (++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
   (WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
(==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Sat Feb 25 19:11:50 2012
(==) Using system config directory "/usr/share/X11/xorg.conf.d"
The XKEYBOARD keymap compiler (xkbcomp) reports:
> Warning:          Type "ONE_LEVEL" has 1 levels, but <RALT> has 2 symbols
>                   Ignoring extra symbols
Errors from xkbcomp are not fatal to the X server
klauncher(16936) kdemain: No DBUS session-bus found. Check if you have started the DBUS server.
kdeinit4: Communication error with launcher. Exiting!
kdmgreet(16560)/kdecore (K*TimeZone*): KSystemTimeZones: ktimezoned initialize() D-Bus call failed:  "Not connected to D-Bus server"

The XKEYBOARD keymap compiler (xkbcomp) reports:
> Warning:          Type "ONE_LEVEL" has 1 levels, but <RALT> has 2 symbols
>                   Ignoring extra symbols
Errors from xkbcomp are not fatal to the X server
klauncher(17176) kdemain: No DBUS session-bus found. Check if you have started the DBUS server.
kdeinit4: Communication error with launcher. Exiting!
kdmgreet(17168)/kdecore (K*TimeZone*): KSystemTimeZones: ktimezoned initialize() D-Bus call failed:  "Not connected to D-Bus server"

The XKEYBOARD keymap compiler (xkbcomp) reports:
> Warning:          Type "ONE_LEVEL" has 1 levels, but <RALT> has 2 symbols
>                   Ignoring extra symbols
Errors from xkbcomp are not fatal to the X server
klauncher(17224) kdemain: No DBUS session-bus found. Check if you have started the DBUS server.
kdeinit4: Communication error with launcher. Exiting!
kdmgreet(17216)/kdecore (K*TimeZone*): KSystemTimeZones: ktimezoned initialize() D-Bus call failed:  "Not connected to D-Bus server"

Server terminated successfully (0). Closing log file.


However, I do get to the LXDE desktop by entering the following on tty1 (even if this is a root desktop, which cannot access all of my user configuration settings):
      Code:
# /etc/init.d/kdm stop
# startx


If anyone understands the problem, I would be grateful for being explained what's wrong and how to get it working again.
Please let me know if more diagnosis information is needed!

Thanks,
Thomas


Last edited by teelittle on 26.02.2012, 23:24; edited 3 times in total
 
 View user's profile Send private message  
Reply with quote Back to top
hubiOffline
Post subject: RE: after d-u: KDM does not start DE but falls back to KDM l  PostPosted: 25.02.2012, 22:28
Moderator


Joined: 2010-09-11
Posts: 228
Location: Vienna (AT)
Status: Offline
Do you use proprietary gfx drivers (from nvidia or ati)?

hubi

_________________
Tilos Rádió Budapest
 
 View user's profile Send private message Send e-mail  
Reply with quote Back to top
x-un-i
Post subject: RE: after d-u: KDM does not start DE but falls back to KDM l  PostPosted: 25.02.2012, 22:44
Team Member


Joined: 2010-08-26
Posts: 170

are there some disks/partitions running full?

@hubi that can not be a driver problem otherwise startx would not work...

_________________
Why do strong arms fatigue themselves with frivolous dumbbells?
To dig a vineyard is worthier exercise for men.
Marcus Valerius Martialis, römischer Satiriker und Epigrammdichter

Será que o diabo perdeu a virgindade?
 
 View user's profile Send private message  
Reply with quote Back to top
teelittleOffline
Post subject: RE: after d-u: KDM does not start DE but falls back to KDM l  PostPosted: 25.02.2012, 23:38



Joined: 2010-10-29
Posts: 11
Location: Germany / NRW
Status: Offline
Thanks, x-un-i! - That was the reason! My root partition (20 GB) is 100% used.

Searching for the reason why 20 GB can be so easily consumed, I found that ls /var/cache/apt/archives/ shows multiple different versions for each program.
Do you know how to tell it that it should remove any versions older than the last two+
 
 View user's profile Send private message  
Reply with quote Back to top
arwaOffline
Post subject: RE: after d-u: KDM does not start DE but falls back to KDM l  PostPosted: 26.02.2012, 09:17



Joined: 2010-09-11
Posts: 183

Status: Offline
"apt-get autoclean" removes all old packages, but keeps the current ones. "apt-get clean" removes all packages from this cache.
 
 View user's profile Send private message  
Reply with quote Back to top
teelittleOffline
Post subject: RE: after d-u: KDM does not start DE but falls back to KDM l  PostPosted: 26.02.2012, 23:42



Joined: 2010-10-29
Posts: 11
Location: Germany / NRW
Status: Offline
Sorry, guys, to get back again: freeing disk space was not enough to get it running again...
Following your tips, I did this:
      Code:
# apt-get autoclean
# df -h /
  size: 20 G  /  used: 13,5 G  / free: 6,5 G
# reboot

This still didn't resolve the issue: KDM still wasn't able to start KDE, but instead after 1 second returned to the login screen.

Fiddling around, I chose Fluxbox from KDM menu (I thought this is a less complex WM / desktop, so it might work without dbus, which I thought was causing the issue, according to kdm.log (see initial post)...).
=> Really, fluxbox came up correctly.

I decided to go through the installed wm's to get a clue on what's wrong.
Next choice in my list was KDE/Plasma workspace... and ... astonishing enough, now KDE started correctly!

Can you explain this behaviour / what should I have done after disk cleanup to enable KDM to start correctly?
 
 View user's profile Send private message  
Reply with quote Back to top
x-un-i
Post subject: RE: after d-u: KDM does not start DE but falls back to KDM l  PostPosted: 27.02.2012, 16:56
Team Member


Joined: 2010-08-26
Posts: 170

some messages will be writen in the file .xsession-errors in you home directory so digging some info from there can help

_________________
Why do strong arms fatigue themselves with frivolous dumbbells?
To dig a vineyard is worthier exercise for men.
Marcus Valerius Martialis, römischer Satiriker und Epigrammdichter

Será que o diabo perdeu a virgindade?
 
 View user's profile Send private message  
Reply with quote Back to top
Display posts from previous:     
Jump to:  
All times are GMT - 12 Hours
Post new topic   Reply to topic
View previous topic Printable version Log in to check your private messages View next topic
Powered by Zafenio