Post new topic   Reply to topic
View previous topic Printable version Log in to check your private messages View next topic
Author Message
maurizioOffline
Post subject: kdm disabled by bios  PostPosted: 23.07.2013, 16:20



Joined: 2012-12-05
Posts: 53
Location: Italy
Status: Offline
Hallo,
Running Aptosid i386 on my AMD laptop.
After dist-upgrade I get init running,
But stops saying
'kdm disabled by bios'.
Any idea?
Thanks!
 
 View user's profile Send private message Visit poster's website  
Reply with quote Back to top
slhOffline
Post subject: RE: kdm disabled by bios  PostPosted: 23.07.2013, 17:01



Joined: 2010-08-25
Posts: 760

Status: Offline
I'm pretty sure that you meant to write "kvm disabled by bios".

This means your CPU has support for AMD-V/ SVM, but -as the message implies- your BIOS (or UEFI) disables the option. Unfortunately many OEMs tend to default hardware virtualisation to 'off', most allow to re-enable it somewhere hidden in the advanced firmware settings - some don't…

Especially if you do use virtual machines occassionally, you need to enable AMD-V/ svm on AMD systems or VT-x/ VMX (eventually also VT-d, if supported by your CPU) on Intel systems. Enabling this setting is required for kvm to work and also other virtualisation options may gain significant performance improvements with it enabled.

[moving to the hardware subforum, as this has nothing to do with upgrading]
 
 View user's profile Send private message  
Reply with quote Back to top
maurizioOffline
Post subject: RE: kdm disabled by bios  PostPosted: 24.07.2013, 10:34



Joined: 2012-12-05
Posts: 53
Location: Italy
Status: Offline
Yes, I meant kvm.
It was exaustive,
I enabled virtualization in the Bios,
And there's no message anymore.

But I found that the pc is not stucking there,
It's waiting for some time.
Then it continues the boot saying:
'timed out: killing /sbin/modprobe...'

And there's another error message from Alsa
'alsactl ... No cards found'

Thank you very much!
 
 View user's profile Send private message Visit poster's website  
Reply with quote Back to top
slhOffline
Post subject: RE: kdm disabled by bios  PostPosted: 24.07.2013, 11:45



Joined: 2010-08-25
Posts: 760

Status: Offline
http://aptosid.com/index.php?name=PNphpBB2&file=viewtopic&t=2614
 
 View user's profile Send private message  
Reply with quote Back to top
maurizioOffline
Post subject: RE: kdm disabled by bios  PostPosted: 24.07.2013, 12:16



Joined: 2012-12-05
Posts: 53
Location: Italy
Status: Offline
Yeah it's fine!
Together with oss-compat it removed
Libwine-oss,
I hope it's fine.
Thanks again!
 
 View user's profile Send private message Visit poster's website  
Reply with quote Back to top
DonKultOffline
Post subject: Re: RE: kdm disabled by bios  PostPosted: 25.07.2013, 09:37
Team Member


Joined: 2010-09-02
Posts: 482

Status: Offline
      maurizio wrote:
Together with oss-compat it removed
Libwine-oss,
I hope it's fine.


Yeap, this one is fine as wine uses ALSA on your system (as anything else). OSS is an older "competitor of sorts" and not really needed if you haven't special needs.

_________________
MfG. DonKult
"I never make stupid mistakes. Only very, very clever ones." ~ The Doctor
 
 View user's profile Send private message Visit poster's website  
Reply with quote Back to top
Display posts from previous:     
Jump to:  
All times are GMT - 12 Hours
Post new topic   Reply to topic
View previous topic Printable version Log in to check your private messages View next topic
Powered by Zafenio