Post new topic   Reply to topic
View previous topic Printable version Log in to check your private messages View next topic
Author Message
etorixOffline
8 Post subject: [SOLVED] Dbus :: plasma-desktop [krunner] segfaults  PostPosted: 21.04.2011, 06:52
Team Member


Joined: 2010-08-26
Posts: 137

Status: Offline
for plasma-desktop [krunner] segfaulting do:
[enable testing repo]

      Code:

# apt-get install libdbus-1-3/testing


see: http://bugs.debian.org/cgi-bin/bugreport.cgi?bug=623492

this issue seems intermittent , i.e doesnt hit everyone
but it can leave you with a 'dead' Desktop
 
 View user's profile Send private message  
Reply with quote Back to top
DeepDayzeOffline
Post subject: RE: Dbus :: plasma-desktop [krunner] segfaults  PostPosted: 21.04.2011, 13:34



Joined: 2010-09-11
Posts: 616
Location: USA
Status: Offline
I have 2 systems and haven't been hit by this bug. Wonder if it is driver and/or configuration related? What systems are using the Intel, ati/radeon/fglrx or nouveau/nvidia blob that get bit by this?
 
 View user's profile Send private message  
Reply with quote Back to top
slhOffline
Post subject: RE: Dbus :: plasma-desktop [krunner] segfaults  PostPosted: 21.04.2011, 13:37



Joined: 2010-08-25
Posts: 758

Status: Offline
That is still to be determined, no one knows the actual background why some systems are affected while others aren't. Personally I dist-upgraded around a dozen systems using KDE4, without being able to reproduce the issue...
 
 View user's profile Send private message  
Reply with quote Back to top
drbOffline
Post subject:   PostPosted: 21.04.2011, 13:41



Joined: 2010-09-11
Posts: 96

Status: Offline
It has happened on one boot with a 32 bit system here. A hard reboot was OK and not suffered since with 3-4 boots after and many before. I've now downgraded to testing in case it reoccurs.
 
 View user's profile Send private message  
Reply with quote Back to top
diblOffline
Post subject:   PostPosted: 21.04.2011, 14:11



Joined: 2010-09-12
Posts: 302
Location: Dayton, Ohio, USA
Status: Offline
FWIW -- I have two fully updated systems that do NOT have any such problem. Both use the KDE 4.6.1 from experimental-snapshots.

      Code:
root@tosh205:/# infobash -v3
Host/Kernel/OS  "tosh205" running Linux 2.6.38-3.slh.5-aptosid-686 i686 [ aptosid 2010-02 Κῆρες - kde-lite - (201009132215) ]
CPU Info        2x Intel Atom N280 @ 512 KB cache flags( sse3 ht nx ) clocked at [ 1667.000 MHz ]
Videocard       Intel Mobile 945GME Express Integrated Graphics Controller  X.Org 1.9.99.903  [ 1024x600@60.0hz ]
Network cards   Realtek RTL8101E/RTL8102E PCI Express Fast
                Atheros AR9285 Wireless
Processes 163 | Uptime 3:06 | Memory 169.3/2016.8MB | HDD OCZ-VERTEX2 Size 42GB (40%used) | Client Shell | Infobash v3.35


      Code:
root@aptosidbox:/# infobash -v3
Host/Kernel/OS  "aptosidbox" running Linux 2.6.38-3.slh.5-aptosid-amd64 x86_64 [ aptosid 2010-03 Ἀπάτη - kde-lite - (201012262151) ]
CPU Info        8x Intel Core i7 950 @ 8192 KB cache flags( sse3 ht nx lm vmx ) clocked at [ 1600.000 MHz ]
Videocard       nVidia GF100 [GeForce GTX 480]  X.Org 1.9.5  [ 1920x1200@50.0hz ]
Network cards   Marvell 88E8056 PCI-E Gigabit
Processes 229 | Uptime 1day | Memory 3081.4/5978.8MB | HDD OCZ-REVODRIVE,OCZ-REVODRIVE,KINGSTON SS100S2,WDC WD1002FAEX-0,WDC WD1002FAEX-0 Size 2138GB (2%used) | GLX Renderer GeForce GTX 480/PCI/SSE2 | GLX Version 4.1.0 NVIDIA 270.30 | Client Shell | Infobash v3.35
 
 View user's profile Send private message Visit poster's website  
Reply with quote Back to top
DebianUserOffline
Post subject:   PostPosted: 22.04.2011, 13:09



Joined: 2011-04-22
Posts: 1

Status: Offline
Thank You! I was looking to test out KDE for a couple days (because of gnomeshell coming in a year or so) and I kept getting this error. Fixed it the bug but I did have to uninstall some dev files.

      Code:

bash@debian:~$ sudo apt-get install libdbus-1-3/testing
Reading package lists... Done
Building dependency tree       
Reading state information... Done
Selected version '1.4.6-1' (Debian:testing [amd64]) for 'libdbus-1-3'
The following packages were automatically installed and are no longer required:
  libsane-extras-dev libavahi-glib-dev libsepol1-dev libselinux1-dev
  libdirectfb-extra liborbit2-dev libidl-dev libsdl-gfx1.2-4 libmikmod2-dev
  orbit2 libavahi-common-dev libdirectfb-dev libsysfs-dev
Use 'apt-get autoremove' to remove them.
The following extra packages will be installed:
  libsdl1.2debian
The following packages will be REMOVED:
  libavahi-client-dev libdbus-1-dev libdbus-glib-1-dev libgconf2-dev
  libgnomevfs2-dev libhal-dev libhal-storage-dev libnotify-dev libpulse-dev
  libpurple-dev libsane-dev libsdl-gfx1.2-dev libsdl-image1.2-dev
  libsdl-mixer1.2-dev libsdl1.2-dev libsdl1.2debian-pulseaudio libsmpeg-dev
  pidgin-dev
The following packages will be upgraded:
  libsdl1.2debian
The following packages will be DOWNGRADED:
  libdbus-1-3
1 upgraded, 0 newly installed, 1 downgraded, 18 to remove and 63 not upgraded.
Need to get 379 kB of archives.
After this operation, 44.3 MB disk space will be freed.
Do you want to continue [Y/n]? Y
Get:1 http://http.us.debian.org/debian/ sid/main libsdl1.2debian amd64 1.2.14-6.3 [223 kB]
Get:2 http://ftp.ca.debian.org/debian/ testing/main libdbus-1-3 amd64 1.4.6-1 [156 kB]
Fetched 379 kB in 0s (434 kB/s)                                           
Reading changelogs... Done
(Reading database ... 386382 files and directories currently installed.)
Removing libsane-dev ...
Removing libsdl-mixer1.2-dev ...
Removing libsmpeg-dev ...
Removing libsdl-gfx1.2-dev ...
Removing libsdl-image1.2-dev ...
Removing libsdl1.2-dev ...
Removing libpulse-dev ...
Removing libgnomevfs2-dev ...
Removing libavahi-client-dev ...
Removing libhal-storage-dev ...
Removing libhal-dev ...
Removing pidgin-dev ...
Removing libpurple-dev ...
Removing libnotify-dev ...
Removing libdbus-glib-1-dev ...
Removing libgconf2-dev ...
Removing libdbus-1-dev ...
dpkg: libsdl1.2debian-pulseaudio: dependency problems, but removing anyway as you requested:
 libsdl1.2debian depends on libsdl1.2debian-alsa (= 1.2.14-6.2) | libsdl1.2debian-all (= 1.2.14-6.2) | libsdl1.2debian-esd (= 1.2.14-6.2) | libsdl1.2debian-oss (= 1.2.14-6.2) | libsdl1.2debian-nas (= 1.2.14-6.2) | libsdl1.2debian-pulseaudio (= 1.2.14-6.2); however:
  Package libsdl1.2debian-alsa is not installed.
  Package libsdl1.2debian-all is not installed.
  Package libsdl1.2debian-esd is not installed.
  Package libsdl1.2debian-oss is not installed.
  Package libsdl1.2debian-nas is not installed.
  Package libsdl1.2debian-pulseaudio is to be removed.
Removing libsdl1.2debian-pulseaudio ...
Processing triggers for doc-base ...
Processing 3 removed doc-base files...
Registering documents with scrollkeeper...
Processing triggers for man-db ...
(Reading database ... 384625 files and directories currently installed.)
Preparing to replace libsdl1.2debian 1.2.14-6.2 (using .../libsdl1.2debian_1.2.14-6.3_amd64.deb) ...
Unpacking replacement libsdl1.2debian ...
dpkg: warning: downgrading libdbus-1-3 from 1.4.8-2 to 1.4.6-1.
Preparing to replace libdbus-1-3 1.4.8-2 (using .../libdbus-1-3_1.4.6-1_amd64.deb) ...
Unpacking replacement libdbus-1-3 ...
Setting up libsdl1.2debian (1.2.14-6.3) ...
Setting up libdbus-1-3 (1.4.6-1) ...
 
 View user's profile Send private message  
Reply with quote Back to top
myloOffline
Post subject:   PostPosted: 22.04.2011, 13:39



Joined: 2010-09-11
Posts: 116
Location: Wiesbaden, Germany
Status: Offline
I was hit today after d-u today. Rebooted 2 times, no change.

Left for "Frühschoppen" and booting after it went fine. Everything seems ok, may be selfhealing by whatever.

_________________
Regards
mylo

Linux 3.1-6.slh.1-aptosid-amd64 x86_64[2010-03 Ἀπάτη (201012262151)]
Intel Core2 Duo E6550 @ Cache/Ram 4MB/4GB nVidia G72 7300 nouveau 2*250GB
 
 View user's profile Send private message  
Reply with quote Back to top
SantaOffline
Post subject:   PostPosted: 22.04.2011, 15:47



Joined: 2011-04-22
Posts: 10
Location: Spain
Status: Offline
http://www.aptosid.net/index.php?name=P ... amp;t=1159
 
 View user's profile Send private message Visit poster's website  
Reply with quote Back to top
slhOffline
Post subject:   PostPosted: 22.04.2011, 17:23



Joined: 2010-08-25
Posts: 758

Status: Offline
Thanks Santa, meanwhile I've uploaded -9 with artificially decreased version to our repo, in order to bridge the time until the next mirror sync (and until the i386 picks it up).
 
 View user's profile Send private message  
Reply with quote Back to top
Display posts from previous:     
Jump to:  
All times are GMT - 12 Hours
Post new topic   Reply to topic
View previous topic Printable version Log in to check your private messages View next topic
Powered by Zafenio