Post new topic   Reply to topic
View previous topic Printable version Log in to check your private messages View next topic
Author Message
apogarteOffline
Post subject: various problems with 2011-O1 XFCE same after dist-upgrade  PostPosted: 08.04.2011, 13:09



Joined: 2011-01-25
Posts: 83

Status: Offline
hello

i run aptosid xfce on a dell x300 laptop
until recently i had no problems

i've encountered the following issues wich may not be solved by now (even after dist upgrade)

1/ after bootup the usb mouse do not works : i have to unplug it, replug and this gets it recognised and working

2/ each time i boot up the desktop shows a message about a lost selection in the notification area

3/ various graphical "artifacts" on windows (scratched borders, lines of text missdisplayed...) not too handicaping but uggly

4/sudden freezes of system (had to reboot) using iceweasel

more

my version of debian is :

Linux portab 2.6.38-2.slh.3-aptosid-686 #1 SMP PREEMPT Tue Apr 5 17:47:34 UTC 2011 i686 GNU/Linux

dell x300 laptop with 640 Mo ram 80 go dd
moi@portab:~$ lspci
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 82852/82855 GM/GME/PM/GMV Processor to I/O Controller (rev 02)
00:00.1 System peripheral: Intel Corporation 82852/82855 GM/GME/PM/GMV Processor to I/O Controller (rev 02)
00:00.3 System peripheral: Intel Corporation 82852/82855 GM/GME/PM/GMV Processor to I/O Controller (rev 02)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation 82852/855GM Integrated Graphics Device (rev 02)
00:02.1 Display controller: Intel Corporation 82852/855GM Integrated Graphics Device (rev 02)
00:1d.0 USB Controller: Intel Corporation 82801DB/DBL/DBM (ICH4/ICH4-L/ICH4-M) USB UHCI Controller #1 (rev 01)
00:1d.1 USB Controller: Intel Corporation 82801DB/DBL/DBM (ICH4/ICH4-L/ICH4-M) USB UHCI Controller #2 (rev 01)
00:1d.2 USB Controller: Intel Corporation 82801DB/DBL/DBM (ICH4/ICH4-L/ICH4-M) USB UHCI Controller #3 (rev 01)
00:1d.7 USB Controller: Intel Corporation 82801DB/DBM (ICH4/ICH4-M) USB2 EHCI Controller (rev 01)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 Mobile PCI Bridge (rev 81)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation 82801DBM (ICH4-M) LPC Interface Bridge (rev 01)
00:1f.1 IDE interface: Intel Corporation 82801DBM (ICH4-M) IDE Controller (rev 01)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 82801DB/DBL/DBM (ICH4/ICH4-L/ICH4-M) SMBus Controller (rev 01)
00:1f.5 Multimedia audio controller: Intel Corporation 82801DB/DBL/DBM (ICH4/ICH4-L/ICH4-M) AC'97 Audio Controller (rev 01)
02:03.0 CardBus bridge: Ricoh Co Ltd RL5c476 II (rev ac)
02:03.1 CardBus bridge: Ricoh Co Ltd RL5c476 II (rev ac)
02:03.2 FireWire (IEEE 1394): Ricoh Co Ltd R5C552 IEEE 1394 Controller (rev 04)
02:05.0 Ethernet controller: Broadcom Corporation NetXtreme BCM5705M Gigabit Ethernet (rev 01)

any idea ?

after removing my ~/.cache/session/* next login was faster no notification message but still the usb mouse thing...

thanks !
 
 View user's profile Send private message  
Reply with quote Back to top
DeepDayzeOffline
Post subject: RE: various problems with 2011-O1 XFCE same after dist-upgra  PostPosted: 08.04.2011, 14:33



Joined: 2010-09-11
Posts: 616
Location: USA
Status: Offline
You might have been hit by this bug:

http://aptosid.com/index.php?name=PNphp ... amp;t=1093
 
 View user's profile Send private message  
Reply with quote Back to top
apogarteOffline
Post subject:   PostPosted: 09.04.2011, 09:28



Joined: 2011-01-25
Posts: 83

Status: Offline
hello

i dist upgraded again, no change.

is it a problem with packagesindex ? apt-get update tells me "incoherent md5sum... unable to get http://cdn.debian.net/debian/dists/sid/ ... ndex" (i translate from the french message i get )

searching...

(under fluxbox, seems less buggy up to now .i keep using it instead of xfce to check if the problem is more related to xfce
or comes from xserver)
 
 View user's profile Send private message  
Reply with quote Back to top
devilOffline
Post subject:   PostPosted: 09.04.2011, 17:11



Joined: 2010-08-26
Posts: 491
Location: Berlin
Status: Offline
      Quote:


is it a problem with packagesindex ? apt-get update tells me "incoherent md5sum..

try a different mirror if it still shows the same.

greetz
devil
 
 View user's profile Send private message  
Reply with quote Back to top
spockOffline
Post subject: Re: various problems with 2011-O1 XFCE same after dist-upgra  PostPosted: 09.04.2011, 18:32



Joined: 2010-09-11
Posts: 80
Location: Near Milton Keynes, UK
Status: Offline
      apogarte wrote:

3/ various graphical "artifacts" on windows (scratched borders, lines of text missdisplayed...) not too handicaping but uggly

4/sudden freezes of system (had to reboot) using iceweasel

00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation 82852/855GM Integrated Graphics Device (rev 02)
00:02.1 Display controller: Intel Corporation 82852/855GM Integrated Graphics Device (rev 02)


I'm also using Intel graphics (82915G) and have been noticing weird artefacts (see attachment below, on the words "Joined" and "Luis"). They affect many different programs (even xterms) and sometimes disappear like ghosts when changing window focus, making them hard to photograph. I use Fluxbox (on a 32-bit XFCE install of sidux--->aptosid, DU'ed just now). My 64-bit machine doesn't suffer these artefacts but is running on an AMD Radeon HD 5750, so I suspect it is due to the Intel driver.

Regarding your 4th error report above, my previous older computer was using Intel 82845G onboard graphics but became so problematic with random lockups and X hanging (with the error in the console "detected a hung GPU") that the machine has been retired to headless server duties without X. I guess it is too old to compete with modern intawebs' Javascript overload.

Another thing that freezes Iceweasel (sometimes for many minutes) is opening a tab with lots of embedded Flash videos which play uninvited if Gnash is installed. I often have to run
      Code:
ps aux
in a terminal and kill the most recent instances of gnash to regain control of the machine. Does anyone have any better solutions, other than quit STFW?! Wink



Artefacts-screenshot_CROP.png
 Description:
 Filesize:  42.71 KB
 Viewed:  6229 Time(s)

Artefacts-screenshot_CROP.png


 
 View user's profile Send private message Visit poster's website  
Reply with quote Back to top
apogarteOffline
Post subject: RE: Re: various problems with 2011-O1 XFCE same after dist-u  PostPosted: 10.04.2011, 10:54



Joined: 2011-01-25
Posts: 83

Status: Offline
hello deepdayse, devil and spok !

thanks for your remarks/suggestions

for the mentionned bug (http://aptosid.com/index.php?name=PNphpBB2&file=viewtopic&t=1093i) tried to fix the udev but nothing had to be changed (recent upgrade)

concerning the mirror i'm going to try to change it and will give feedback here

about the oldness, i noticed like spok said some trouble with java and had to use the console to ps aux and kill iceweasel sometimes (i do not use gnash), but the actual problem seems different, i think it is related to X because of this non detection of the usb mouse on startup, artifacts happening randomly and sometimes freezes wich leads to a hard reset...

also i have been using sidux and now aptosid since several years, on this laptop, and this problem is absolutely new. From the time i decided to switch to xfce i must say... before, i used gnome or kde the machine was slow, but more stable.

about xfce : 4.8 "stable" was anounced, why is aptosid xfce still with 4.6 ?

thanks anyways !

Edit : changed mirrors from cdn.debian.net to ftp.fr.debian.org and update ok with no error messages

Edit : problems of artifacts make system unusable i've switched my laptop (temporarily i hope) to an other light distro
as i feel unable to solve/undersand what's going on...

happily three other machines keep running aptosid at home
(kde light) ...

apoG
 
 View user's profile Send private message  
Reply with quote Back to top
Display posts from previous:     
Jump to:  
All times are GMT - 12 Hours
Post new topic   Reply to topic
View previous topic Printable version Log in to check your private messages View next topic
Powered by Zafenio