Post new topic   Reply to topic
View previous topic Printable version Log in to check your private messages View next topic
Author Message
snvvOffline
Post subject: invalid EDID  PostPosted: 23.01.2011, 03:50



Joined: 2010-09-13
Posts: 300

Status: Offline
Hello,
In syslog I found:
      Quote:

aptosid kernel: [drm:radeon_dvi_detect] *ERROR* DVI-D-1: probed a monitor but no|invalid EDID


I am not sure but may be this causes the flickering with 2.6.37.

Please note my monitor in system settings is DVI-D-0.

Regards
snvv
 
 View user's profile Send private message  
Reply with quote Back to top
dexterusOffline
Post subject: RE: invalid EDID  PostPosted: 08.11.2011, 20:32



Joined: 2010-09-16
Posts: 16

Status: Offline
First off, my apologies for resurrecting this old thread.

Recently I also started experiencing this kind of problem. It manifests itself with the syslog and terminal being spammed with the following type of messages at, what it seems, random intervals (sometimes it’s one “cycle” in 30 minutes, sometimes it’s 30 “cycles” in 10 minutes):
      Code:

...
i2c i2c-4: sendbytes: error -110                                                                                                                                                                                           
i2c i2c-4: readbytes: ack/nak timeout
[drm:radeon_dvi_detect] *ERROR* DVI-I-1: probed a monitor but no|invalid EDID                                                                                                                                                                                       
[drm:drm_edid_block_valid] *ERROR* EDID checksum is invalid, remainder is 154                                                                                                                                               
Raw EDID:                                                                                                                                                                                                                   
2b 21 00 00 18 8c 0a d0 8a 20 e0 2d 10 10 3e 96                                                                                                                                                                           
00 13 2b 21 00 00 18 00 00 00 00 00 00 00 00 00                                                                                                                                                                           
00 00 00 00 00 00 00 00 00 d5 00 ff ff ff ff ff                                                                                                                                                                           
ff 00 4c 2d d6 07 39 34 30 30 20 15 01 03 80 35                                                                                                                                                                           
1e 78 2a ba 41 a1 59 55 9d 28 0d 50 54 bf ef 80                                                                                                                                                                           
71 4f 81 00 81 40 81 80 95 00 95 0f a9 40 b3 00                                                                                                                                                                           
02 3a 80 18 71 38 2d 40 58 2c 45 00 13 2b 21 00                                                                                                                                                                           
00 1e 01 1d 00 72 51 d0 1e 20 6e 28 55 00 13 2b                                                                                                                                                                           
i2c i2c-4: readbytes: ack/nak timeout
i2c i2c-4: sendbytes: NAK bailout.                                                                                                                                                                                       
[drm:drm_edid_block_valid] *ERROR* EDID checksum is invalid, remainder is 216                                                                                                                                               
Raw EDID:
...

After only 7 hours of having the system up, here’s what I get after piping the following:
      Code:

# cat /var/log/syslog | grep -i edid | grep "drm:drm" | wc -l
284

Also, it makes the display freeze for various intervals of time, varying from few short moments to tens of seconds. On couple of ocassions the display went blank with only mouse pointer being present and KDE firing up a message about no monitor being connected to the system.

The monitor is Samsung S24A350H, which is connected to the Radeon X1650Pro GPU with a DVI->HDMI cable. At first I thought the cable was the culprit and to rule that one out I used VGA interface to connect the two. However, the problem remained and the same goes for IgnoreEDID option in xorg.conf.

Strangely enough, at bootup, everything seems to be OK, since these lines get stored in the syslog:
      Code:

[drm] Radeon display connector VGA-1: No monitor connected or invalid EDID
[drm] Radeon display connector DVI-I-1: Found valid EDID

And here’s the output of i2cdetect program:
      Code:

# i2cdetect 3
WARNING! This program can confuse your I2C bus, cause data loss and worse!
I will probe file /dev/i2c-3.
I will probe address range 0x03-0x77.
Continue? [Y/n] Y
     0  1  2  3  4  5  6  7  8  9  a  b  c  d  e  f
00:          -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- --
10: -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- --
20: -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- --
30: -- -- -- -- -- -- -- 37 -- -- 3a -- -- -- -- --
40: -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- --
50: 50 -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- --
60: -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- --
70: -- -- -- -- -- -- -- --

# i2cdetect 4
WARNING! This program can confuse your I2C bus, cause data loss and worse!
I will probe file /dev/i2c-4.
I will probe address range 0x03-0x77.
Continue? [Y/n] Y
     0  1  2  3  4  5  6  7  8  9  a  b  c  d  e  f
00:          -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- --
10: -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- --
20: -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- --
30: -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- --
40: -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- --
50: -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- --
60: -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- --
70: -- -- -- -- -- -- -- --

Also, not sure if this helps, but when I ran Xorg -configure, it complained about the number of monitors detected not being the same as the number of monitors connected.

infobash output:
      Code:

Host/Kernel/OS  "speedy-gonzales" running Linux 3.1-0.slh.5-aptosid-686 i686 [ aptosid 2011-01 Γῆρας - kde-lite - (201102051540) ]
CPU Info        AMD Athlon XP 2600+ 512 KB cache flags( sse ) clocked at [ 1921.082 MHz ]                                                                                                                                                                                         
Videocard       ATI RV535 [Radeon X1650 Series]     [  ]                                                                                                                                                                                                                         
Network cards   nVidia nForce2


Thanks in advance for any help!
 
 View user's profile Send private message  
Reply with quote Back to top
Display posts from previous:     
Jump to:  
All times are GMT - 12 Hours
Post new topic   Reply to topic
View previous topic Printable version Log in to check your private messages View next topic
Powered by Zafenio