Post new topic   Reply to topic
View previous topic Printable version Log in to check your private messages View next topic
Author Message
hyOffline
Post subject: Suspend to disk not working )-;  PostPosted: 15.09.2012, 11:54



Joined: 2010-09-14
Posts: 163
Location: Costa Teguise
Status: Offline
Hi,
after install ponos (and d-u) I am missing the s2disk (suspend to disk). And can't find it in the repositories. Maybe I missed something (change of name or the like).

Edit also tried hibernate and uswsusp but they fail as well.

I do have a swap-disk (10 gig)

      Code:

hibernate
hibernate:Warning: Tuxonice binary signature file not found.
/bin/echo: write error: No such device



I have edited the tuxonice.conf and entered the swap device properly.

uswsusp
Installing gives me:
      Code:

The swap file or partition that was found in uswsusp's configuration file is not active.
In most cases this means userspace software suspend will not work as expected. You should choose another swapspace.                       
However, in some rare cases, this configuration may be intentional. Continue without a valid swap space?     


Where is the configuration file of uswsusp?
Thanks in advance.
 
 View user's profile Send private message  
Reply with quote Back to top
hyOffline
Post subject: RE: Suspend to disk not working )-;  PostPosted: 17.09.2012, 10:42



Joined: 2010-09-14
Posts: 163
Location: Costa Teguise
Status: Offline
Ok I have created a uswsusp.conf
      Code:

resume device = /dev/sda6
compress = y
early writeout = y
image size = 8796110430
RSA key file = /etc/uswsusp.key
shutdown method = shutdown
encrypt = y
splash = y
compute checksum = y
suspend loglevel = 5
max loglevel = 5


It snapshots the system, but when turning on the machine it is a normal boot.
What is wrong?
 
 View user's profile Send private message  
Reply with quote Back to top
DonKultOffline
Post subject: RE: Suspend to disk not working )-;  PostPosted: 17.09.2012, 11:17
Team Member


Joined: 2010-09-02
Posts: 482

Status: Offline
I don't use "uswsusp", so no dice here.

But suspend/hibernate works for me without it anyway…
All you need should be 'upower' (probably already installed) and maybe a little edit to the grub configuration.
Like e.g. here: http://aptosid.com/index.php?name=PNphp ... =9693#9693
(The UUID MUST be the one of your swap partition or file of course… and yes, UUID is better than the /dev/bla name)
If you have a swap file 'filefrag -v' will help you find the right resume_offset - otherwise don't specify it.

I have it with a swap file, so I don't know if it works out-of-the-box if you have a swap partition.


You can choose the right menu item in your preferred session manager. If you don't have such a thing or want to create your own quick button or whatever:
      Code:
dbus-send --system --print-reply --dest=org.freedesktop.UPower /org/freedesktop/UPower org.freedesktop.UPower.Suspend

suspends to RAM. Hiberate does the same, but to disk.

_________________
MfG. DonKult
"I never make stupid mistakes. Only very, very clever ones." ~ The Doctor
 
 View user's profile Send private message Visit poster's website  
Reply with quote Back to top
hyOffline
Post subject: RE: Suspend to disk not working )-;  PostPosted: 17.09.2012, 13:10



Joined: 2010-09-14
Posts: 163
Location: Costa Teguise
Status: Offline
Thanks but neither hibernate nor s2disk is working.
The dbus command (replaced by Hibernate at the end) doesn't work either.

The system writes out the pages and shuts down but a restart is always a full boot and not a resume.
Suspend to RAM works.
Problem is: My new laptop has a faulty battery (will be exchanged but will take a couple of weeks) - so I need to suspend to disk. We have a lot of electrical shortages here ... )-;
 
 View user's profile Send private message  
Reply with quote Back to top
DonKultOffline
Post subject: RE: Suspend to disk not working )-;  PostPosted: 17.09.2012, 14:05
Team Member


Joined: 2010-09-02
Posts: 482

Status: Offline
So you are sure that the swap partition is correctly configured (aka activated permanently) and that your kernel commandline contains a resume= for exactly this partition?

_________________
MfG. DonKult
"I never make stupid mistakes. Only very, very clever ones." ~ The Doctor
 
 View user's profile Send private message Visit poster's website  
Reply with quote Back to top
hyOffline
Post subject: RE: Suspend to disk not working )-;  PostPosted: 17.09.2012, 16:07



Joined: 2010-09-14
Posts: 163
Location: Costa Teguise
Status: Offline
swapon -va
doesn't produce any output. Is there any other means of activating it?
In my /etc/fstab it is like:
/dev/sda6 swap swap defaults 0 0
 
 View user's profile Send private message  
Reply with quote Back to top
hyOffline
Post subject: Re: RE: Suspend to disk not working )-;  PostPosted: 18.09.2012, 13:30



Joined: 2010-09-14
Posts: 163
Location: Costa Teguise
Status: Offline
      DonKult wrote:
So you are sure that the swap partition is correctly configured (aka activated permanently) and that your kernel commandline contains a resume= for exactly this partition?

Yes, I forgot to mention this in my latest post.
I have done this, because you directed me to the other thread regarding hibernate...
 
 View user's profile Send private message  
Reply with quote Back to top
Display posts from previous:     
Jump to:  
All times are GMT - 12 Hours
Post new topic   Reply to topic
View previous topic Printable version Log in to check your private messages View next topic
Powered by Zafenio