Rootserver Sponsor

webtropia"

Donations

Please support your operating system's further development:

donate"

Post new topic   Reply to topic
View previous topic Printable version Log in to check your private messages View next topic
Author Message
maxxedoutOffline
15 Post subject: black screen after DU  PostPosted: 08.01.2016, 05:18



Joined: 2010-09-13
Posts: 22

Status: Offline
After a DU today I have no GUI. The xserver starts goes to a black screen. If I startx logged in as a user it starts then dies. this is a Nvidia GF116 GTX 550 Ti card. I tried the Nvidia and NOUVEAU drivers. The old kernel I have is very old 3.18 and it won't working with the updated xorg version.

any ideas as to what I can try? Thanks


Last edited by maxxedout on 10.01.2016, 17:57; edited 1 time in total
 
 View user's profile Send private message  
Reply with quote Back to top
finottiOffline
Post subject: RE: black screen after DU  PostPosted: 08.01.2016, 10:45



Joined: 2010-09-12
Posts: 470

Status: Offline
Maybe you should post the content of /var/log/Xorg.0.log...
 
 View user's profile Send private message  
Reply with quote Back to top
maxxedoutOffline
Post subject:   PostPosted: 08.01.2016, 15:15



Joined: 2010-09-13
Posts: 22

Status: Offline
Here is the contents of the xorg.log file
      Quote:
[ 29668.127]
X.Org X Server 1.17.3
Release Date: 2015-10-26
[ 29668.127] X Protocol Version 11, Revision 0
[ 29668.127] Build Operating System: Linux 3.16.0-4-amd64 x86_64 Debian
[ 29668.128] Current Operating System: Linux halflife 4.3.0-3.slh.2-aptosid-amd64 #1 SMP PREEMPT aptosid 4.3-12 (2016-01-01) x86_64
[ 29668.128] Kernel command line: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-4.3.0-3.slh.2-aptosid-amd64 root=UUID=001689dc-8c92-4e3a-8b76-ca8f027b340b ro quiet nomodeset nouveau.modeset=0
[ 29668.128] Build Date: 27 October 2015 11:41:02PM
[ 29668.128] xorg-server 2:1.17.3-2 (http://www.debian.org/support)
[ 29668.128] Current version of pixman: 0.33.4
[ 29668.129] Before reporting problems, check http://wiki.x.org
to make sure that you have the latest version.
[ 29668.129] Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
(++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
(WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
[ 29668.129] (==) Log file: "/var/log/Xorg.1.log", Time: Fri Jan 8 07:08:46 2016
[ 29668.130] (==) Using config file: "/etc/X11/xorg.conf"
[ 29668.130] (==) Using system config directory "/usr/share/X11/xorg.conf.d"
[ 29668.130] (==) ServerLayout "X.org Configured"
[ 29668.130] (**) |-->Screen "Screen0" (0)
[ 29668.130] (**) | |-->Monitor "Monitor0"
[ 29668.131] (**) | |-->Device "Card0"
[ 29668.131] (**) |-->Screen "Screen1" (1)
[ 29668.131] (**) | |-->Monitor "Monitor1"
[ 29668.131] (**) | |-->Device "Card1"
[ 29668.131] (**) |-->Screen "Screen2" (2)
[ 29668.131] (**) | |-->Monitor "Monitor2"
[ 29668.131] (**) | |-->Device "Card2"
[ 29668.131] (**) |-->Input Device "Mouse0"
[ 29668.131] (**) |-->Input Device "Keyboard0"
[ 29668.131] (==) Automatically adding devices
[ 29668.131] (==) Automatically enabling devices
[ 29668.131] (==) Automatically adding GPU devices
[ 29668.131] (WW) The directory "/usr/share/fonts/X11/cyrillic" does not exist.
[ 29668.131] Entry deleted from font path.
[ 29668.131] (WW) The directory "/var/lib/defoma/x-ttcidfont-conf.d/dirs/TrueType" does not exist.
[ 29668.131] Entry deleted from font path.
[ 29668.131] (WW) The directory "/usr/share/fonts/X11/cyrillic" does not exist.
[ 29668.131] Entry deleted from font path.
[ 29668.131] (**) FontPath set to:
/usr/share/fonts/X11/misc,
/usr/share/fonts/X11/100dpi/:unscaled,
/usr/share/fonts/X11/75dpi/:unscaled,
/usr/share/fonts/X11/Type1,
/usr/share/fonts/X11/100dpi,
/usr/share/fonts/X11/75dpi,
built-ins,
/usr/share/fonts/X11/misc,
/usr/share/fonts/X11/100dpi/:unscaled,
/usr/share/fonts/X11/75dpi/:unscaled,
/usr/share/fonts/X11/Type1,
/usr/share/fonts/X11/100dpi,
/usr/share/fonts/X11/75dpi,
built-ins
[ 29668.131] (**) ModulePath set to "/usr/lib/xorg/modules"
[ 29668.131] (**) Extension "Composite" is enabled
[ 29668.131] (WW) Hotplugging is on, devices using drivers 'kbd', 'mouse' or 'vmmouse' will be disabled.
[ 29668.131] (WW) Disabling Mouse0
[ 29668.131] (WW) Disabling Keyboard0
[ 29668.131] (II) Loader magic: 0x55f4d12b1de0
[ 29668.131] (II) Module ABI versions:
[ 29668.131] X.Org ANSI C Emulation: 0.4
[ 29668.131] X.Org Video Driver: 19.0
[ 29668.132] X.Org XInput driver : 21.0
[ 29668.132] X.Org Server Extension : 9.0
[ 29668.134] (II) systemd-logind: took control of session /org/freedesktop/login1/session/_339
[ 29668.134] (II) xfree86: Adding drm device (/dev/dri/card0)
[ 29668.135] (II) systemd-logind: got fd for /dev/dri/card0 226:0 fd 8 paused 1
[ 29668.135] (EE) Error systemd-logind returned paused fd for drm node
[ 29668.135] (II) systemd-logind: releasing fd for 226:0
[ 29668.136] (--) PCI:*(0:3:0:0) 10de:1244:1043:83be rev 161, Mem @ 0xf8000000/33554432, 0xd0000000/134217728, 0xdc000000/67108864, I/O @ 0x0000cf00/128, BIOS @ 0x????????/524288
[ 29668.137] (II) "glx" will be loaded. This was enabled by default and also specified in the config file.
[ 29668.137] (II) LoadModule: "record"
[ 29668.137] (II) Module "record" already built-in
[ 29668.137] (II) LoadModule: "dbe"
[ 29668.137] (II) Module "dbe" already built-in
[ 29668.137] (II) LoadModule: "dri2"
[ 29668.137] (II) Module "dri2" already built-in
[ 29668.137] (II) LoadModule: "dri"
[ 29668.137] (II) Module "dri" already built-in
[ 29668.137] (II) LoadModule: "glx"
[ 29668.137] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libglx.so
[ 29668.141] (II) Module glx: vendor="NVIDIA Corporation"
[ 29668.141] compiled for 4.0.2, module version = 1.0.0
[ 29668.141] Module class: X.Org Server Extension
[ 29668.141] (II) NVIDIA GLX Module 358.16 Mon Nov 16 18:54:01 PST 2015
[ 29668.141] (II) LoadModule: "extmod"
[ 29668.141] (II) Module "extmod" already built-in
[ 29668.141] (II) LoadModule: "nvidia"
[ 29668.142] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/nvidia_drv.so
[ 29668.142] (II) Module nvidia: vendor="NVIDIA Corporation"
[ 29668.142] compiled for 4.0.2, module version = 1.0.0
[ 29668.142] Module class: X.Org Video Driver
[ 29668.142] (II) NVIDIA dlloader X Driver 358.16 Mon Nov 16 18:32:40 PST 2015
[ 29668.142] (II) NVIDIA Unified Driver for all Supported NVIDIA GPUs
[ 29668.142] (++) using VT number 3

[ 29668.142] (II) Loading sub module "fb"
[ 29668.142] (II) LoadModule: "fb"
[ 29668.142] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/libfb.so
[ 29668.142] (II) Module fb: vendor="X.Org Foundation"
[ 29668.142] compiled for 1.17.3, module version = 1.0.0
[ 29668.142] ABI class: X.Org ANSI C Emulation, version 0.4
[ 29668.142] (II) Loading sub module "wfb"
[ 29668.142] (II) LoadModule: "wfb"
[ 29668.142] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/libwfb.so
[ 29668.142] (II) Module wfb: vendor="X.Org Foundation"
[ 29668.142] compiled for 1.17.3, module version = 1.0.0
[ 29668.142] ABI class: X.Org ANSI C Emulation, version 0.4
[ 29668.143] (II) Loading sub module "ramdac"
[ 29668.143] (II) LoadModule: "ramdac"
[ 29668.143] (II) Module "ramdac" already built-in
[ 29668.143] (==) NVIDIA(0): Depth 24, (==) framebuffer bpp 32
[ 29668.143] (==) NVIDIA(0): RGB weight 888
[ 29668.143] (==) NVIDIA(0): Default visual is TrueColor
[ 29668.143] (==) NVIDIA(0): Using gamma correction (1.0, 1.0, 1.0)
[ 29668.143] (**) NVIDIA(0): Option "TripleBuffer" "false"
[ 29668.143] (**) NVIDIA(0): Option "AddARGBGLXVisuals" "true"
[ 29668.143] (**) NVIDIA(0): Option "Coolbits" "1"
[ 29668.143] (**) NVIDIA(0): Enabling 2D acceleration
[ 29668.144] (--) NVIDIA(0): Valid display device(s) on GPU-0 at PCI:3:0:0
[ 29668.144] (--) NVIDIA(0): CRT-0
[ 29668.144] (--) NVIDIA(0): CRT-1
[ 29668.144] (--) NVIDIA(0): DFP-0 (boot)
[ 29668.144] (--) NVIDIA(0): DFP-1
[ 29668.159] (--) NVIDIA(0): CRT-0: disconnected
[ 29668.159] (--) NVIDIA(0): CRT-0: 400.0 MHz maximum pixel clock
[ 29668.159] (--) NVIDIA(0):
[ 29668.160] (--) NVIDIA(0): CRT-1: disconnected
[ 29668.160] (--) NVIDIA(0): CRT-1: 400.0 MHz maximum pixel clock
[ 29668.160] (--) NVIDIA(0):
[ 29668.189] (--) NVIDIA(0): DELL U2410 (DFP-0): connected
[ 29668.189] (--) NVIDIA(0): DELL U2410 (DFP-0): Internal TMDS
[ 29668.189] (--) NVIDIA(0): DELL U2410 (DFP-0): 330.0 MHz maximum pixel clock
[ 29668.189] (--) NVIDIA(0):
[ 29668.189] (--) NVIDIA(0): DFP-1: disconnected
[ 29668.189] (--) NVIDIA(0): DFP-1: Internal TMDS
[ 29668.189] (--) NVIDIA(0): DFP-1: 165.0 MHz maximum pixel clock
[ 29668.189] (--) NVIDIA(0):
[ 29668.189] (II) NVIDIA(GPU-0): Found DRM driver nvidia-drm (20150116)
[ 29668.190] (II) NVIDIA(0): NVIDIA GPU GeForce GTX 550 Ti (GF116) at PCI:3:0:0 (GPU-0)
[ 29668.190] (--) NVIDIA(0): Memory: 1048576 kBytes
[ 29668.190] (--) NVIDIA(0): VideoBIOS: 70.26.20.00.00
[ 29668.190] (II) NVIDIA(0): Detected PCI Express Link width: 16X
[ 29668.190] (**) NVIDIA(0): Using HorizSync/VertRefresh ranges from the EDID for display
[ 29668.190] (**) NVIDIA(0): device DELL U2410 (DFP-0) (Using EDID frequencies has been
[ 29668.190] (**) NVIDIA(0): enabled on all display devices.)
[ 29668.192] (==) NVIDIA(0):
[ 29668.192] (==) NVIDIA(0): No modes were requested; the default mode "nvidia-auto-select"
[ 29668.192] (==) NVIDIA(0): will be used as the requested mode.
[ 29668.192] (==) NVIDIA(0):
[ 29668.192] (II) NVIDIA(0): Validated MetaModes:
[ 29668.192] (II) NVIDIA(0): "DFP-0:nvidia-auto-select"
[ 29668.192] (II) NVIDIA(0): Virtual screen size determined to be 1920 x 1200
[ 29668.197] (--) NVIDIA(0): DPI set to (93, 95); computed from "UseEdidDpi" X config
[ 29668.197] (--) NVIDIA(0): option
[ 29668.197] (**) NVIDIA(0): Enabling 32-bit ARGB GLX visuals.
[ 29668.197] (--) Depth 24 pixmap format is 32 bpp
[ 29668.198] (II) NVIDIA: Using 3072.00 MB of virtual memory for indirect memory
[ 29668.198] (II) NVIDIA: access.
[ 29668.266] (II) NVIDIA(0): Setting mode "DFP-0:nvidia-auto-select"
[ 29668.310] (==) NVIDIA(0): Disabling shared memory pixmaps
[ 29668.310] (==) NVIDIA(0): Backing store enabled
[ 29668.310] (==) NVIDIA(0): Silken mouse enabled
[ 29668.311] (==) NVIDIA(0): DPMS enabled
[ 29668.311] (II) Loading sub module "dri2"
[ 29668.311] (II) LoadModule: "dri2"
[ 29668.311] (II) Module "dri2" already built-in
[ 29668.311] (II) NVIDIA(0): [DRI2] Setup complete
[ 29668.311] (II) NVIDIA(0): [DRI2] VDPAU driver: nvidia
[ 29668.311] (--) RandR disabled
[ 29668.314] (II) SELinux: Disabled on system
[ 29668.314] (II) Initializing extension GLX
[ 29668.314] (II) Indirect GLX disabled.(II) config/udev: Adding input device Power Button (/dev/input/event3)
[ 29668.467] (**) Power Button: Applying InputClass "evdev keyboard catchall"
[ 29668.467] (II) LoadModule: "evdev"
[ 29668.467] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/input/evdev_drv.so
[ 29668.467] (II) Module evdev: vendor="X.Org Foundation"
[ 29668.467] compiled for 1.16.4, module version = 2.9.2
[ 29668.467] Module class: X.Org XInput Driver
[ 29668.467] ABI class: X.Org XInput driver, version 21.0
[ 29668.469] (II) systemd-logind: got fd for /dev/input/event3 13:67 fd 30 paused 0
[ 29668.469] (II) Using input driver 'evdev' for 'Power Button'
[ 29668.469] (**) Power Button: always reports core events
[ 29668.469] (**) evdev: Power Button: Device: "/dev/input/event3"
[ 29668.469] (--) evdev: Power Button: Vendor 0 Product 0x1
[ 29668.469] (--) evdev: Power Button: Found keys
[ 29668.469] (II) evdev: Power Button: Configuring as keyboard
[ 29668.469] (**) Option "config_info" "udev:/sys/devices/LNXSYSTM:00/LNXPWRBN:00/input/input3/event3"
[ 29668.469] (II) XINPUT: Adding extended input device "Power Button" (type: KEYBOARD, id 6)
[ 29668.469] (**) Option "xkb_rules" "evdev"
[ 29668.469] (**) Option "xkb_model" "pc105"
[ 29668.469] (**) Option "xkb_layout" "us"
[ 29668.469] (**) Option "xkb_options" "lv3:ralt_switch,compose:lwin"
[ 29668.498] (II) config/udev: Adding input device Power Button (/dev/input/event2)
[ 29668.498] (**) Power Button: Applying InputClass "evdev keyboard catchall"
[ 29668.498] (II) systemd-logind: got fd for /dev/input/event2 13:66 fd 31 paused 0
[ 29668.499] (II) Using input driver 'evdev' for 'Power Button'
[ 29668.499] (**) Power Button: always reports core events
[ 29668.499] (**) evdev: Power Button: Device: "/dev/input/event2"
[ 29668.499] (--) evdev: Power Button: Vendor 0 Product 0x1
[ 29668.499] (--) evdev: Power Button: Found keys
[ 29668.499] (II) evdev: Power Button: Configuring as keyboard
[ 29668.499] (**) Option "config_info" "udev:/sys/devices/LNXSYSTM:00/LNXSYBUS:00/PNP0C0C:00/input/input2/event2"
[ 29668.499] (II) XINPUT: Adding extended input device "Power Button" (type: KEYBOARD, id 7)
[ 29668.499] (**) Option "xkb_rules" "evdev"
[ 29668.499] (**) Option "xkb_model" "pc105"
[ 29668.499] (**) Option "xkb_layout" "us"
[ 29668.499] (**) Option "xkb_options" "lv3:ralt_switch,compose:lwin"
[ 29668.500] (II) config/udev: Adding drm device (/dev/dri/card0)
[ 29668.500] (II) xfree86: Adding drm device (/dev/dri/card0)
[ 29668.500] (II) systemd-logind: got fd for /dev/dri/card0 226:0 fd 32 paused 1
[ 29668.500] (EE) Error systemd-logind returned paused fd for drm node
[ 29668.500] (II) systemd-logind: releasing fd for 226:0
[ 29668.501] (II) config/udev: Adding input device HDA NVidia HDMI/DP,pcm=3 (/dev/input/event13)
[ 29668.501] (II) No input driver specified, ignoring this device.
[ 29668.501] (II) This device may have been added with another device file.
[ 29668.502] (II) config/udev: Adding input device HDA NVidia HDMI/DP,pcm=7 (/dev/input/event14)
[ 29668.502] (II) No input driver specified, ignoring this device.
[ 29668.502] (II) This device may have been added with another device file.
[ 29668.503] (II) config/udev: Adding input device HDA NVidia HDMI/DP,pcm=8 (/dev/input/event15)
[ 29668.503] (II) No input driver specified, ignoring this device.
[ 29668.503] (II) This device may have been added with another device file.
[ 29668.503] (II) config/udev: Adding input device HDA NVidia HDMI/DP,pcm=9 (/dev/input/event16)
[ 29668.503] (II) No input driver specified, ignoring this device.
[ 29668.503] (II) This device may have been added with another device file.
[ 29668.504] (II) config/udev: Adding input device Dell Premium USB Optical Mouse (/dev/input/event1)
[ 29668.504] (**) Dell Premium USB Optical Mouse: Applying InputClass "evdev pointer catchall"
[ 29668.555] (II) systemd-logind: got fd for /dev/input/event1 13:65 fd 33 paused 0
[ 29668.555] (II) Using input driver 'evdev' for 'Dell Premium USB Optical Mouse'
[ 29668.555] (**) Dell Premium USB Optical Mouse: always reports core events
[ 29668.555] (**) evdev: Dell Premium USB Optical Mouse: Device: "/dev/input/event1"
[ 29668.555] (--) evdev: Dell Premium USB Optical Mouse: Vendor 0x413c Product 0x3016
[ 29668.555] (--) evdev: Dell Premium USB Optical Mouse: Found 14 mouse buttons
[ 29668.555] (--) evdev: Dell Premium USB Optical Mouse: Found scroll wheel(s)
[ 29668.555] (--) evdev: Dell Premium USB Optical Mouse: Found relative axes
[ 29668.555] (--) evdev: Dell Premium USB Optical Mouse: Found x and y relative axes
[ 29668.555] (II) evdev: Dell Premium USB Optical Mouse: Configuring as mouse
[ 29668.555] (II) evdev: Dell Premium USB Optical Mouse: Adding scrollwheel support
[ 29668.555] (**) evdev: Dell Premium USB Optical Mouse: YAxisMapping: buttons 4 and 5
[ 29668.555] (**) evdev: Dell Premium USB Optical Mouse: EmulateWheelButton: 4, EmulateWheelInertia: 10, EmulateWheelTimeout: 200
[ 29668.555] (**) Option "config_info" "udev:/sys/devices/pci0000:00/0000:00:12.0/usb8/8-4/8-4:1.0/0003:413C:3016.0001/input/input1/event1"
[ 29668.555] (II) XINPUT: Adding extended input device "Dell Premium USB Optical Mouse" (type: MOUSE, id Cool
[ 29668.556] (II) evdev: Dell Premium USB Optical Mouse: initialized for relative axes.
[ 29668.556] (**) Dell Premium USB Optical Mouse: (accel) keeping acceleration scheme 1
[ 29668.556] (**) Dell Premium USB Optical Mouse: (accel) acceleration profile 0
[ 29668.556] (**) Dell Premium USB Optical Mouse: (accel) acceleration factor: 2.000
[ 29668.556] (**) Dell Premium USB Optical Mouse: (accel) acceleration threshold: 4
[ 29668.557] (II) config/udev: Adding input device Dell Premium USB Optical Mouse (/dev/input/mouse0)
[ 29668.557] (II) No input driver specified, ignoring this device.
[ 29668.557] (II) This device may have been added with another device file.
[ 29668.558] (II) config/udev: Adding input device HDA ATI SB Line Out CLFE (/dev/input/event10)
[ 29668.558] (II) No input driver specified, ignoring this device.
[ 29668.558] (II) This device may have been added with another device file.
[ 29668.559] (II) config/udev: Adding input device HDA ATI SB Line Out Side (/dev/input/event11)
[ 29668.559] (II) No input driver specified, ignoring this device.
[ 29668.559] (II) This device may have been added with another device file.
[ 29668.559] (II) config/udev: Adding input device HDA ATI SB Front Headphone (/dev/input/event12)
[ 29668.559] (II) No input driver specified, ignoring this device.
[ 29668.559] (II) This device may have been added with another device file.
[ 29668.560] (II) config/udev: Adding input device HDA ATI SB Front Mic (/dev/input/event5)
[ 29668.560] (II) No input driver specified, ignoring this device.
[ 29668.560] (II) This device may have been added with another device file.
[ 29668.561] (II) config/udev: Adding input device HDA ATI SB Rear Mic (/dev/input/event6)
[ 29668.561] (II) No input driver specified, ignoring this device.
[ 29668.561] (II) This device may have been added with another device file.
[ 29668.561] (II) config/udev: Adding input device HDA ATI SB Line (/dev/input/event7)
[ 29668.561] (II) No input driver specified, ignoring this device.
[ 29668.562] (II) This device may have been added with another device file.
[ 29668.562] (II) config/udev: Adding input device HDA ATI SB Line Out Front (/dev/input/event8)
[ 29668.562] (II) No input driver specified, ignoring this device.
[ 29668.562] (II) This device may have been added with another device file.
[ 29668.562] (II) config/udev: Adding input device HDA ATI SB Line Out Surround (/dev/input/event9)
[ 29668.562] (II) No input driver specified, ignoring this device.
[ 29668.562] (II) This device may have been added with another device file.
[ 29668.562] (II) config/udev: Adding input device AT Translated Set 2 keyboard (/dev/input/event0)
[ 29668.562] (**) AT Translated Set 2 keyboard: Applying InputClass "evdev keyboard catchall"
[ 29668.563] (II) systemd-logind: got fd for /dev/input/event0 13:64 fd 34 paused 0
[ 29668.563] (II) Using input driver 'evdev' for 'AT Translated Set 2 keyboard'
[ 29668.563] (**) AT Translated Set 2 keyboard: always reports core events
[ 29668.563] (**) evdev: AT Translated Set 2 keyboard: Device: "/dev/input/event0"
[ 29668.563] (--) evdev: AT Translated Set 2 keyboard: Vendor 0x1 Product 0x1
[ 29668.563] (--) evdev: AT Translated Set 2 keyboard: Found keys
[ 29668.563] (II) evdev: AT Translated Set 2 keyboard: Configuring as keyboard
[ 29668.563] (**) Option "config_info" "udev:/sys/devices/platform/i8042/serio0/input/input0/event0"
[ 29668.563] (II) XINPUT: Adding extended input device "AT Translated Set 2 keyboard" (type: KEYBOARD, id 9)
[ 29668.563] (**) Option "xkb_rules" "evdev"
[ 29668.563] (**) Option "xkb_model" "pc105"
[ 29668.563] (**) Option "xkb_layout" "us"
[ 29668.563] (**) Option "xkb_options" "lv3:ralt_switch,compose:lwin"
[ 29668.564] (II) config/udev: Adding input device PC Speaker (/dev/input/event4)
[ 29668.564] (II) No input driver specified, ignoring this device.
[ 29668.564] (II) This device may have been added with another device file.
[ 29669.795] (II) evdev: AT Translated Set 2 keyboard: Close
[ 29669.795] (II) UnloadModule: "evdev"
[ 29669.795] (II) systemd-logind: releasing fd for 13:64
[ 29669.803] (II) evdev: Dell Premium USB Optical Mouse: Close
[ 29669.803] (II) UnloadModule: "evdev"
[ 29669.803] (II) systemd-logind: releasing fd for 13:65
[ 29669.821] (II) evdev: Power Button: Close
[ 29669.821] (II) UnloadModule: "evdev"
[ 29669.821] (II) systemd-logind: releasing fd for 13:66
[ 29669.830] (II) evdev: Power Button: Close
[ 29669.830] (II) UnloadModule: "evdev"
[ 29669.830] (II) systemd-logind: releasing fd for 13:67
[ 29670.371] (II) NVIDIA(GPU-0): Deleting GPU-0
[ 29670.386] (II) Server terminated successfully (0). Closing log file.
 
 View user's profile Send private message  
Reply with quote Back to top
maxxedoutOffline
Post subject:   PostPosted: 08.01.2016, 17:32



Joined: 2010-09-13
Posts: 22

Status: Offline
More info, when booting the system the xserver does not die. there is an X cursor visable and movable.

systemctl shows that kdm is running
      Quote:
kdm.service loaded active exited LSB: X display manager for KDE


But no kwin

Kwin-x11 is installed
      Quote:
kwin-x11:
Installed: 4:5.4.3-1.1


Trying to start kwin I get this
      Quote:
systemctl start kwin-x11
Failed to start kwin-x11.service: Unit kwin-x11.service failed to load: No such file or directory.
 
 View user's profile Send private message  
Reply with quote Back to top
finottiOffline
Post subject:   PostPosted: 08.01.2016, 20:10



Joined: 2010-09-12
Posts: 470

Status: Offline
kdm? Are you still using KDE 4?
 
 View user's profile Send private message  
Reply with quote Back to top
maxxedoutOffline
Post subject:   PostPosted: 08.01.2016, 22:14



Joined: 2010-09-13
Posts: 22

Status: Offline
I just did a DU, should it not of upgraded it to 5?

What has replaced KDM?
 
 View user's profile Send private message  
Reply with quote Back to top
maxxedoutOffline
Post subject:   PostPosted: 08.01.2016, 22:29



Joined: 2010-09-13
Posts: 22

Status: Offline
OK, I removed KDM form /etc/rc5.d, sddm was in there, and rebooted. It still started with a black screen on vt7, swithed to vt3 and login as my user and entered startx and I now have a desktop, so thanks for the hint.

Now I have to figure out why it doesn't start on boot. This is a workstation so doesn't get rebooted that offen.
 
 View user's profile Send private message  
Reply with quote Back to top
finottiOffline
Post subject:   PostPosted: 09.01.2016, 12:33



Joined: 2010-09-12
Posts: 470

Status: Offline
Maybe it is not enabled. Try:

      Code:

systemctl enable sddm


Or show us

      Code:

systemctl status sddm
 
 View user's profile Send private message  
Reply with quote Back to top
maxxedoutOffline
Post subject:   PostPosted: 09.01.2016, 15:55



Joined: 2010-09-13
Posts: 22

Status: Offline
Here is the out put from systemctl status

      Quote:
sddm.service - Simple Desktop Display Manager
Loaded: loaded (/lib/systemd/system/sddm.service; enabled; vendor preset: enabled)
Active: active (running) since Fri 2016-01-08 16:18:50 CST; 15h ago
Docs: man:sddm(1)
man:sddm.conf(5)
Main PID: 772 (sddm)
Tasks: 2 (limit: 512)
CGroup: /system.slice/sddm.service
├─772 /usr/bin/sddm
└─835 /usr/lib/xorg/Xorg -nolisten tcp -auth /var/run/sddm/{2085cee3-f209-468b-8f64-2d6d341559f4} -background none -noreset -displayfd 17 vt7

Jan 08 16:18:51 halflife sddm[772]: Socket server starting...
Jan 08 16:18:51 halflife sddm[772]: Socket server started.
Jan 08 16:18:51 halflife sddm[772]: Greeter starting...
Jan 08 16:18:51 halflife sddm[772]: Adding cookie to "/var/run/sddm/{2085cee3-f209-468b-8f64-2d6d341559f4}"
Jan 08 16:18:51 halflife sddm-helper[849]: [PAM] Starting...
Jan 08 16:18:51 halflife sddm-helper[849]: [PAM] Authenticating...
Jan 08 16:18:51 halflife sddm-helper[849]: [PAM] returning.
Jan 08 16:18:51 halflife sddm[772]: Greeter session started successfully
Jan 08 16:18:51 halflife sddm[772]: Auth: sddm-helper exited with 6
Jan 08 16:18:51 halflife sddm[772]: Greeter stopped.
 
 View user's profile Send private message  
Reply with quote Back to top
maxxedoutOffline
Post subject:   PostPosted: 09.01.2016, 17:47



Joined: 2010-09-13
Posts: 22

Status: Offline
So I switched over to lightdm and can now get a log-in screen, but I'm stuck using xfce as the desktop. If I select plasma it does not start and just returns to the log-in screen. Still no KDE
 
 View user's profile Send private message  
Reply with quote Back to top
finottiOffline
Post subject:   PostPosted: 10.01.2016, 12:45



Joined: 2010-09-12
Posts: 470

Status: Offline
Was he DU you've mentioned in the original post the first in a long time, like your transition to Plasma 5? O had Plasma 5 worked for you before?

Edit: Never mind, rereading your posts, it seems that it is the first upgrade to Plasma 5. My recent upgrade made manually remove some package for me to be able to install some essential package, which I think was plasma-desktop. But, if you could get to a plasma session with "startx", then I don't think that this could be the problem...

You could try to take a look at "/var/log/sddm.log" (or post here) for some hints. Or lightdm one when trying to go to a plasma session.
 
 View user's profile Send private message  
Reply with quote Back to top
maxxedoutOffline
15 Post subject:   PostPosted: 10.01.2016, 17:57



Joined: 2010-09-13
Posts: 22

Status: Offline
I found this error in .xsession-errors

      Quote:
kdeinit5: Launched KLauncher, pid = 8406, result = 0
This application failed to start because it could not find or load the Qt platform plugin "xcb".


I noticed this error when trying to start vlc player in xfce. I installed xcb package but it did not fix the problem.

I looked at the package list again and found: libqt5xcbqpa5 and installed this. Now I have a working KDE desktop.

Thank you for all your help.
 
 View user's profile Send private message  
Reply with quote Back to top
muchan
Post subject:   PostPosted: 17.01.2016, 21:19
Moderator


Joined: 2010-09-11
Posts: 469

      maxxedout wrote:
I noticed this error when trying to start vlc player in xfce. I installed xcb package but it did not fix the problem.

I looked at the package list again and found: libqt5xcbqpa5 and installed this. Now I have a working KDE desktop.


I do not use KDE, but was having problem using vlc for somedays, using cvlc without user interface.

Installing this package libqt5xcbqpa5 solved problem. Thank you.
 
 View user's profile Send private message  
Reply with quote Back to top
slhOffline
Post subject:   PostPosted: 18.01.2016, 04:53



Joined: 2010-08-25
Posts: 949

Status: Offline
The situation around libqt5xcbqpa5 is still a mess...

Relatively recently, libqt5xcbqpa5 was split out and became only a Recommends instead of a hard dependency. Reasoning of its maintainers is that systems without libqt5xcbqpa5 are conceivable (headless systems (remote access), qt5 on FB (framebuffer, no X.org) or wayland based sessions), but for using qt5 applications on top of X.org (pretty much anything in the wild) it remains to be a hard requirement. Without it being present, you won't be able to log into KDE, nor to start (almost) any qt5 application.

Following Debian policy by the letter, and considering that Debian defaults (contrary to aptosid defaults) do install Recommends by default for a couple of years now, these are valid reasons.

In theory, the newly gained Recommends on libqt5xcbqpa5 should pull it into systems (which do install Recommends by default; so plain Debian, but not aptosid) during upgrades (or fresh installs).

In practice, this doesn't really work in all cases under the premisses depicted above either. So this optimizes for the rare case (running qt based applications without X.org displaying the session), rather than the common ones (actual hardware. no, you can't use wayland to run KDE (as packaged by Debian) yet, neither is KDE in Debian (at all?) packaged to be used for raw FB). So in practice, the only place where you could actually profit from not hard-depending on libqt5xcbqpa5, are very fine tuned systems (embedded-like) with lots of self compiled stuff to actually do something without using X.org as display driver (think qt5 on FB --> embedded systems or development on KDE-on-wayland). And yes, this has caused multiple bugreports, problems and bugs on plain Debian (with a default of installing recommends by default) as well, with more to be expected when stretch becomes stable. So for these reasons, as far as Debian is concerned, this is intended (but fragile and unfortunate) behaviour and formally not a bug.

While vlc isn't a KDE application, it is using qt5 - so it's affected like anything else using qt5 (actually non-KDE systems with just a single qt5 package here and there are even more likely to fall into this trap, because those are less tested paths with less chance for something else to pull in libqt5xcbqpa5 'by accident'.
 
 View user's profile Send private message  
Reply with quote Back to top
slhOffline
Post subject:   PostPosted: 18.01.2016, 05:33



Joined: 2010-08-25
Posts: 949

Status: Offline
This is pretty much a pattern of contemporary qt5/ KDE5 packaging in Debian, which has recently started to require pulling in several SONAME dependent (semi-)library packages explicitly (something rather frowned upon in general), rather than relying on library dependencies (of the packages that actually needs them in all but the most unlikely/ artificial environments). If you don't, things will crash and 'burn'.

For reasons like this one, dist-upgrading a KDE system from KDE4 to KDE5 (yes, this affects Debian jessie --> stretch~ just the same) needs special handholding, if you are looking for a functional system afterwards. I hope that some of these quirks will get solved over time, but several of the known pitfalls are currently still classified as not-a-bug (which, again, is correct in the strictest interpretation of the letter of Debian policy, just very -imho too- fragile).
 
 View user's profile Send private message  
Reply with quote Back to top
Display posts from previous:     
Jump to:  
All times are GMT - 12 Hours
Post new topic   Reply to topic
View previous topic Printable version Log in to check your private messages View next topic
Powered by Zafenio